Traim intr-o lume in care, din motive obscure, totul este impartit in bine si rau!
Plecarea in Iran a starnit cele mai multe comentarii din partea cunoscutilor, majoritatea fiind de surprindere cu recomandarea de a renunta.
Dupa mai multi ani de turism (nu suficienti, din pacate), am ajuns la concluzia ca adevaratul turism trebuie sa se desfasoare fara prejudecati. Obiectivele sunt de a vedea, de a reinprospata cunostintele, de a acumula noi date si fapte, de a savura arta culinara locala, de a interactiona cu oamenii in limita bunului simt, fara a incerca sa schimbi ceva! Nici nu s-ar putea!
Deci IRAN 2022! Plecare cu oarecare emotie, dar suntem obisnuiti pentru ca am mai trecut prin asa ceva. Un grup bun, cu un conducator la fel de bun si atent (Roberta), si cu un ghid local exceptional - Ali.
Am inceput cu Teheranul, oras supra aglomerat, galagios, principala atractie fiind Palatul Golesta cu miile de oglinzi care-l acopera si Muzeul de Arheologie.
Trecand prin Kashan, unde se viziteaza cateva case traditionale (adevarate mici palate), indulciti de apa de trandafiri, am ajuns la Isfahan, oras modern cu bulevarde largi ce duc la celebrele poduri, minunat luminate. Nu trebuie uitata marea moschee, capodopera ce rivalizeaza cu catedralele europene, dar din pacate putin cunoscuta.
Orasul Yazd este orasul "capcanelor de vant", inginerii ingenioase pentru racirea incintelor si a rezervoarelor de apa, stravechi religii zoroastriene, religia vechilor persi, unde se pastreaza flacara eterna. Seara la Complexul Amir Chakhmaq, intr-o atmosfera cu nimic mai prejos de pietele europene, se poate bea un excelent suc de rodii.
Pasargad si Persepolis, doua locatii incarcate de istorie straveche, Darius, Cirus Xerxes, regi de care se leaga istoria vechii Persii, si care au facut legatura cu Europa, chiar daca pe calea armelor. Ruine semete, strajuite in tacere de ostile de "nemuritori"!
Shiraz, ultima destinatie, orasul culturii iraniene (aici sunt mormintele marilor poeti), a universitatilor, a mestesugurilor si mai ales al Moscheei Roz, cu ale ei vitralii (orsi) ce pot rivaliza ca efect cu orice alt vitraliu.
Enumerarea obiectivelor a fost subiectiva, existand si altele poate la fel de demne de mentionat, la fel cu bazarele si oferta lor (covoare, obiecte de cupru emailat, ceramica, etc.), bucataria iraniana cu savoare particulara si multe alte aspecte ale vietii iraniene.
O alta calatorie memorabila oferita de Eturia, in care am crezut si sub aspectul securitatii! Multumim!